FAQ

Često postavljana pitanja

Što je WSET (Wine and Spirit Education Trust)?

WSET je najprestižnija svjetska institucija za edukaciju o vinu i jakim alkoholnim pićima. U kolokvijalnom govoru često nazivana “Oxfordom” u vinarstvu. Osnovana je 1969. godine u Londonu, a do danas je više od 500.000 ljudi završilo neki od WSET tečajeva.

Kako je organiziran WSET?

Središnji ured institucije je u Londonu, te djeluje preko mnoštva licenciranih partnera tzv. APP-a (Approved Program Provider-a) koji su smješteni u preko 70 zemalja svijeta.

Program WSET-a?

Postoji mnogo različitih programa koje WSET nudi. Ipak, najprepoznatljiviji i najprestižniji je certificirani i međunarodno priznati edukacijski program za vina i jaka alkoholna pića. Sastoji se od 4 koraka:

 • Level 1 Award in Wines/ Level 1 Award in Spirits
 • Level 2 Award in Wines / Level 2 Award in Spirits
 • Level 3 Award in Wines / Level 3 Award in Spirits
 • Level 4 Diploma in Wines

Pored vina i jakih pića, postoje i kvalifikacije za sake : Level 1  & Level 3 Award in Sake , i u pripremi su Level 1 & Level 2 Award in Beer za pivo.

Koje je programe moguće završiti u Hrvatskoj?

Wine Academy Croatia je ovlašteni, licencirani partner za sljedeće WSET tečajeve:

 • Level 1, Level 2 & Level 3 Award in Wines 
 • Level 1 & Level 2 Award in Spirits

Koja je cijena pojedinih tečajeva?

 • Level 1 Award in Wines – 265 € ( 212 € + PDV)
 • Level 2 Award in Wines – 650 € ( 520 € + PDV)
 • Level 3 Award in Wines – 1,185 € ( 948 € + PDV)
 • Level 1 Award in Spirits  – 265 € ( 212 € + PDV)
 • Level 2 Award in Spirits – 625 € ( 500 € + PDV)

Za grupe od 3 i više studenata odobravamo popust od 5%, a za grupe od 5 ili više studenata istog poslovnog subjekta ili ugostiteljskog objekta odobravamo popust od 10%.

Kako se prijaviti za pojedini tečaj?

Prijaviti se može isključivo putem online prijavnice na našoj web stranici:

ONLINE PRIJAVNICA

Jedino pravovremenom prijavom i uplatom, osiguravate svoje mjesto na predavanjima.

Prijavom se obvezujete na termine predavanja i termin ispita.

Kako izgleda polaganje ispita?

Nakon odslušanih predavanja, kandidati pristupaju ispitu. Ispiti se naručuju unaprijed direktno iz Londona sukladno prijavama, otvaraju se na mjestu polaganja ispita, te nakon što kandidati završe sa pisanjem ispita, ispiti se šalju u London na ocjenjivanje. Rezultati se mogu očekivati u roku od 4-8 tjedana.

Koliko dugo ispiti traju?

 • Ispit za Level 1 traje 45 minuta i sastoji se od 30 abcd pitanja. Kandidati trebaju zaokružiti jedan točan odgovor. 70% točnih odgovora je potrebno za pozitivnu ocjenu.
 • Ispit za Level 2 traje 60 minuta i sastoji se od 50 abcd pitanja. Kandidati trebaju zaokružiti jedan točan odgovor. 55% točnih odgovora je potrebno za pozitivnu ocjenu.
 • Ispit za Level 3 traje 2.5h  i sastoji se od 2 dijela. Unit 1 – Teoretski dio traje 2h (sastoji se od 50 abcd pitanja i eseja) te Unit 2 – praktični dio traje 3o minuta i  sastoji se od sistematskog slijepog kušanja 2 različita vina. 55% točnih odgovora iz Teorije je potrebno za pozitivnu ocjenu i 55% točnih odgovora iz  slijepog kušanja je potrebno za pozitivnu ocjenu. Kandidati moraju proci oba dijela ispita  da bi položili Level 3.

Što nakon ispita?

Za uspješno položeni ispit, kandidat dobiva međunarodno priznatu WSET diplomu i značku.

Ukoliko kandidat nije uspješno položio ispit, Wine Academy Croatia će omogućiti ponovno polaganje ispitana jednom od slijedećih termina. Ponavljanje ispita se naplaćuje, a cijenu određuje WSET.

Što ako ne položim ispit ili ne izađem na njega?

Ispiti iz Londona se naručuju 14 radnih dana prije termina polaganja. To je ujedno i rok za otkazivanje. Ukoliko polaznik ne otkaže u navedenom roku ili ne položi ispit, pri idućem izlasku će WSET London  naplatit iznos prema WSET cijenama.

Ako sam pao na ispitu, kako mogu vidjeti gdje sam griješio?

U roku od 10 radnih dana od dobivanja rezultata moguće je aplicirati za povratnu informaciju od strane ispitnog tijela u Londonu o greškama koje je kandidat napravio u ispitu. Potrebno je ispuniti formular  koji se šalje direktno na WSET ispitno tijelo. Kada zaprime Vaš zahtjev i uplatu (cijena ovisi o tome da li se radi o L1, L2 ili L3 ispitu), u točno određenom roku dobiti ćete povratnu informaciju. 

 

Ako sam slušao predavanja za Level 2 ili Level 3 u Londonu kod drugog APP-a i nisam prošao ispit, mogu li kod vas polagati samo ispit?

Wine Academy Croatia će omogućiti polaganje ispita svim studentima koji su slušali predavanja kod drugog APP-a, a nisu uspjeli položiti ispit.

Tko su predavači?

Jedan od ciljeva Wine Academy Croatia je ulaganje u kvalitetu znanja i izbor najboljih predavača koji će na jednostavan način prenositi znanje studentima. Glavni i odgovorni predavač je  Dražan Dennis Šunjić, a popis svih naših predavača nalazi se na OVOM LINKU

Na kojem jeziku su tečajevi?

Wine Academy Croatia održava tečajeve na hrvatskom i engleskom jeziku, ovisno o razini tečaja:

 • Level 1: predavanja su na hrvatskom, literatura i ispit su na engleskom
 • Level 2: predavanja su na hrvatskom,  literatura i ispit su na engleskom 
 • Level 3: predavanja, literatura i ispit su na engleskom jeziku

Završio sam prvi tečaj za Sommelijere, mogu li kod vas upisati level 2?

Nema formalne zapreka da, bez obzira na znanje koje imate, upišete direktno Level 2. Upravo ljudima koji su već neko vrijeme u poslu s vinima savjetujemo da idu direktno na Level 2. Ipak, prije konačne odluke, savjetujemo da pročitate specifikaciju programa svakog tečaja.

Level 1 nije uvjet za upisati Level 2 edukaciju.

Što još moram znati?

Wine Academy Croatia zadržava pravo fotografiranja polaznika WSET edukacije te korištenje fotografija u promotivne svrhe.

Wine Academy Croatia zadržava pravo otkazivanja predviđenog termina predavanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih polaznika.